Loading...

Enerji Verimliliği

Enerji kimlik belgesi ile yapınızı taçlandırın. Binalarda enerji Performans Yönetmeliği gereği 2017 yılına kadar tüm mevcut binalar enerji kimlik belgesini almalı. Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Yeni yapılacak binalarda ise enerji kimlik belgesi iskan alınması aşamasında mevzuat gereği belediyelerce talep ediliyor. Enerji kimlik belgesi hali hazırda kullanılan mevcut binalar için yetkili enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından verilmektedir.


Yeni binalarda enerji kimlik belgesi EKB Uzmanı eğitim almış ve sınavda başarılı olmuş proje müellifi mühendisler ve mimarlar tarafından düzenlenebilir. Yeni binalar için yetkilendirilmiş uzmanlar mevcut binalar için enerji kimlik belgesi düzenleyemez, bina yapım yılı hatalı girilerek düzenlenen yanıltıcı belgelerin geçerliliği bulunmamaktadır. 01.01.2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış olan tüm binalar mevcut bina olarak tanımlanmakta ve enerji kimlik belgeleri kesinlikle bir enerji verimliliği danışmanlık şirketi taraıfndan düzenlenmiş olmalıdır. Bu konuda kontrollerinizi enerji kimlik belgesi üzerinde binanın yapım yılını kontrol ederek yapabilirsiniz. Üzerinde bina yapım yılı yazmayan belgeler yeni binalar için düzenlenmiştir ve mevcut bina için bir geçerliliği olmayacaktır.

Enerji kimlik belgesi binanın enerji tüketim sınıfını ve karbon salınımı sınıfını göstermektedir. enerji kimlik belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirimiş bir yazılım kullanılarak hazırlanmaktadır. Binaya ait mimari proje, mekanik tesiaat projesi, elektrik projesi ve ısı yalıtım projesi üzerinde bulunan bilgiler kullanılarak detaylı bir veri giriş çalışması gerektirmektedir. Haliyle belgenin düzenlenmesi için yoğun bir teknik çalışma gerekmektedir. Bir gün gibi kısa sürede hazırlanan enerji kimlik belgelerinin gerçek veriler ışığında hazırlanıp hazırlanmadığı konusu ciddi soru işaretleri barındırmaktadır. Yapıda projeye esas bilgilerde değişiklik söz konusuysa (kapı pencere doğramalarının sonradan PVC yapılması, ısı yalıtım uygulaması, mimari değişiklikler vb.) EVD şirketi yerinde tespit, gerekli ise ölçüm/doğrulama yapmalıdır.

Enerji kimlik belgelerinin geçerlilik süresi 10 yıldır.

Yapıda enerji tüketimini etkileyebilecek değişiklikler yapılması durumunda enerji kimlik belgesi yenilenmelidir.

Enerji kimlik belgenizin geçerlilik durumunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfası üzerinden "belge numarası" ile sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.

Milyonlarca metrekare yapı için enerji kimlik belgesi düzenleyen Hsy ekibi enerji kimlik belgesi konusunda size yardımcı olmak için telefonunuzu bekliyor. Arayın uzmanlarımızla görüşün, binanızı ziyaret edelim, sorularınızı cevaplayalım. Tabii şimdiye kadar yapmadıysak!